Eerst een goed gesprek

De eerste opzet van een project plan bevat altijd veel vergaderingen, team, project managers, opdrachtgevers, praten wekelijks en maandelijks met elkaar. Als vervolgens de uurprijzen worden ingevuld en het project zwaar over budget gaat blijken al die vergaderingen wel heel erg duur te zijn en begint het schrappen.

Nu kan een project heel goed verlopen met informeel contact en een paar goed geplande milestone vergaderingen, maar een goed gesprek in de opstart fase is niet te vervangen, uiteindelijk gaat dat geld opleveren.

Wat is het belang van een opstart gesprek? Wel dat zijn twee dingen, ten eerste moet het project team een precies beeld kunnen krijgen van wat de opdrachtgever voor ogen staat. Ten tweede moet het project team de business requirements van de opdrachtgever kennen.

Waarom praten over business requirements. Het project moet door de requirements gedreven worden. Het doel dat de opdrachtgever voor ogen staat bepaald hoe het project wordt uitgewerkt. Heeft een service een charitatief of een commercieel doel of is het kweken van goodwill het primaire doel.
De input kan gelijk zijn, de output totaal verschillend.

En als we dan toch over een goede kop koffie gebogen over project brainstormen dan zal ik u ook proberen te overtuigen om een design fase aan de productie fase vooraf te laten gaan.
Design in de zin van het ontwikkelen van idee├źn, het optimaliseren van de gebruikers ervaring en een passende grafische vormgeving heeft het vermogen om ontwikkelaars te sturen.

Ontwikkelaars die precies weten wat ze moeten doen zijn gelukkig en hebben aanzienlijk minder tijd nodig.

Leave a Reply